Wydział Inżynierii Mechanicznej i Energetyki
Politechniki Koszalińskiej

PRACOWNIA CHEMICZNEJ ANALIZY ŻYWNOŚCI
Opublikowano 01.09.2021 12:23

Automatyczny zestaw do oznaczania białka metodą Kjeldahla K-425 Buchi;

W pełni zautomatyzowane urządzenie do destylacji i miareczkowania kolorymetrycznego celem oznaczania azotu amonowego i aminowego występującego w wodzie, glebie lub produktach spożywczych metodą Kjeldahla. W metodzie tej azot związany w związkach organicznych jest przekształcany w postać amonową (mineralizowany) i analizowany łącznie ze związkami amonowymi obecnymi w próbce.

Zestaw do oznaczania cukrów (refraktometr Abbego, cyfrowy HI 96801 i ręczny oraz polarymetr);

Ilościowe oznaczanie cukrów (metody miareczkowe, refraktometryczne, polarymetryczne).

Zestaw do oznaczania tłuszczów (aparat Soxhleta, wirówka Gerbera  SuperVario-N, butyrometry szklane);

Ilościowe oznaczanie tłuszczów przez ekstrakcję i metody objętościowe oraz szereg liczb tłuszczowych.

Zestaw łaźni wodnych do przygotowywania prób (6 kompletów o zróżnicowanych parametrach i zakresie funkcjonalności wraz z wytrząsarką);

Podgrzewanie i utrzymywanie stałej temperatury próbek laboratoryjnych, z możliwością jednoczesnego wytrząsania.

Zestaw wagosuszarek i wag laboratoryjnych  firmy Radwag (w tym 6 szt. wagosuszarek o zróżnicowanym zakresie pomiaru);

Oznaczanie wilgotności i suchej masy. Pomiar masy próbek z różną dokładnością.

Zestaw wirówek laboratoryjnych (w tym wirówka z chłodzeniem MPW-260R);

Służy do rozdzielania zawiesin i emulsji, ułatwia uzyskanie osadu i przygotowanie próbek analitycznych do przeprowadzenie wielu oznaczeń w laboratorium.

Zestaw mieszalników i homogenizatorów laboratoryjnych;

Uzyskanie homogenatów oraz mieszanin o różnym stopniu rozdrobnienia i zmieszania.

Zestawy areometrów, densymetrów oraz piknometrów oraz zestaw do określania gęstości ciał stałych

Pomiar zawartości cukru, alkoholu, gęstości różnych substancji ciekłych i ciał stałych z przemysłu spożywczego.

Suszarka laboratoryjna UF110 Binder;

Oznaczanie zawartości wody w produktach, wstępne przygotowanie próbek do spopielenia, ekstrakcji lub do przechowywania.

Cieplarka mikrobiologiczna POL-EKO;

Inkubacja enzymatyczna i mikrobiologiczna w próbach technologicznych i analitycznych (świeżość, obecność mikroorganizmów, obecność enzymów).

Piec muflowy do spalań;

Spopielanie próbek laboratoryjnych, oznaczanie popiołu w próbach.

Zestaw titrometrów i biuret cyfrowych;

Niezbędny w każdym laboratorium do oznaczeń alkacymetrycznych, jodometrycznych oraz innych, wykorzystywanych w różnych etapach oznaczania składników w żywności.

Wilgotnościomierz Dramińskiego do materiałów sypkich;

Pomiary wilgotności ziaren zbóż i mąk.

Multimetry – pH, konduktancji, tlenowości Prolab 2500, CP 551, CX 502 Elmetron;

Sprzęt wykorzystywany do pomiarów kwasowości czynnej, przewodności, zawartości tlenu.

Drobny sprzęt laboratoryjny, w tym: pipety i biurety automatyczne, stacja do wody demineralizowanej, mieszadła magnetyczne z funkcją grzania, czasze grzejne i inne;

Sprzęt drobny niezbędny do prawidłowego przeprowadzania oznaczeń w laboratorium.

Meble laboratoryjne wysokiej klasy w tym trzy w pełni zautomatyzowane digestoria x3.

Przygotowywanie i przechowywanie próbek i odczynników.